משפחת החלבונים
קבוצת החלבונים מהווה כ- 17% ממשקל הגוף. מבנה הכימי של החלבונים מולקולריים ששמם חומצות אמינו ( כ- 22%במס") בעלי מכני משותף. חלבונים ממלאים תפקיד עיקרי וחשוב ביותר ביצירת הרקמות ובבניית התאים בגופנו. בנוסף, החלבון הינו חומר מזין וחיוני ביותר לגוף, שכן הגוף אינו יכול להתקיים בלעדיו.
חלבונים - מה התפקידם של חלבונים? ההבדל בין חלבונים מן החי לבין חלבונים מן הצומח? כמה חלבונים צריך לאכול מדי יום? כמה חלבונים יש במזונות שונים?
החלבונים הינם תרכובת אורגנית הבנויה משרשרת אחת או שרשרות רבות של חומצות אמינו, המחוברות ביניהן בקשרים פפטידיים (ראה פפטיד). חלבונים הם מרכיבים חיוניים של הגוף. לחלבונים יש תפקידים רבים בגוף, ואנו מקבלים אותם מהחי ומהצומח. מהו תפקידם של החלבונים ומהי הצריכה הרצויה לגוף האדם. צורך לגוון את מקורות החלבון בתפריט היומי ולכלול שילוב של סוגי מזון שונים המכילים חלבון על מנת להגיע לדרישה היומית המומלצת של כל אחת מחומצות האמינו. החלבונים נוצרים בגוף בסינתזה (הרכבה) של חומצות אמינו המתקבלות מפירוק של חלבונים במזון. בגופנו אין מאגר של חלבונים, לכן עודפי החלבון שאנו אוכלים ושאינם דרושים לגוף הופכים.
תפקידו: בנית חלבון. בעזרתן אפשר לבנות אין ספור צירופים של חלבונים.
* שרשרת של חומצת אמינו נקראו פפטיד. החלבון הבנוי ממספר פפיטידים. לדוגמא: המוגלובין – תפקידו: קשירת חמצן בריאות וסילוקו מרקמות הגוף. ההמוגלובין הנו חלבון אנזים. אנזים זה בנוי זה בנוי מ- 4 שרשראות פפטידיות 2 . מסוג אלפא 2.מסוג בתה. האינטראקציה בניהם יוצת את חלבון ההמוגלובין.
* עפ"י סדר חומצות האמינו של כל פפטיד, ועל האינטראקציה ביניהם מקבל החלבון את מבנהו וכן את תפקידו.
תפקיד החלבונים בגוף :
1) החלבונים מהווים את מבני האנזימים.
2) מהווים חלק מהממברנה. (ממברנה קרום התא).
3) מהווה מרכיב למולקולות בגוף בעלי תפקיד שונה.
· לעיתים מיבנה החלבוני הקבל תוספת מיוחדת, כגון: מבני סוכרי, ביחד הם יוצרים הרכב הנקרא גליקופרוטאנים. החלבונים נוצרים בתא במקום הנקרא ריבוזום.
חומצת גרעין: מורכבת משלושה חלקים.
1) בסיס פורין: אדנין (A) גואנין (G) פירימידין: אורדין (U) פירי מידין : סיטוזין (C) טימידין (T) ב- DNA יתכנו 4 בסיסים. A/G/C/T/ ב- R/N/A/ יתכנו 4 בסיסים A/G/C/U
2) סוכר: ריבוז ((RNA3 טריפוספט.
* רציפי ה- (DNA) הם רציפים המורכבים ממסלול כפול. במבני דו מסלולי. ה-C יבוא תמיד מול ה-G , ומול ה-T יבא ה-A.
שרירים לדעת את השרירים (שמות ומיקום) (נקבל גוף אדם וצריך להתאים).
יעקב עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר אישי. מרצה ומלמד בתחומי התזונה, הרפואה והספורט בבית הספר למאמנים אוניברסיטת ת"א - וינגייט, במדרשה לתרבות הגוף - אמריקה ישראל, ובמכון מור (חברת בת של קופת חולים כללית). לפגישת ייעוץ בקליניקה: 0528567140 ספרים שכתב: אבן הפינה בתחום פיתוח-הגוף", ספורטולוגיה - המדריך לספורטאים, סטרואידים כל מה שרצית לדעת! ולא העזת לשאול?. דיאטה, פיתוח גוף, תוספי מזון.